foto van Ferdi

Biodanza met Ferdi Scholten

Ferdi's Biodanza Blog

Ditjes en datjes, ervaringen uit workshops, verslagen en meer over Biodanza en uiteraard over mijzelf. Deze pagina wordt onregelmatig vernieuwd.

Verhuizingen

Verhuizing

Augustus 2018

Ja je leest het goed, verhuizingen want niet alleen ben ik zelf officieel verhuisd naar Tilburg, maar ook deze website is verhuisd naar een nieuwe server. Dit alles heeft natuurlijk nogal wat voeten in aarde en daarom is er de laatste tijd niet zo veel gedaan aan de website. De verhuizingen waren ook de belangrijkste reden om tijdelijk te stoppen met de dinsdagavondgroep in de Reeshof. Ik kan je wel verklappen dat ik veel zin heb om in oktober weer verder te gaan, maar voor die tijd gaan er nog wel een aantal dingen gebeuren.

Op 10 september 2018 is namelijk niet alleen de overdracht van mijn oude huis bij de notaris, maar daarna ook het tekenen van de samenlevings overeenkomst met Maartje. Dit is een mooie stap in ons leven samen, dat hierdoor ook een wettelijke overeenkomst krijgt. Begin oktober gaan we lekker even op vakantie en doen dan ook mee aan het Europese Biodanza Congres dat dit jaar in Spanje wordt gehouden.

Huis Verkocht!

April 2018

Nadat het korte tijd te koop heeft gestaan is mijn huis verkocht. Ik had gewenst dat er een familie in zou komen wonen met kinderen en dat is precies wat er nu gaat gebeuren en daar ben ik erg blij mee!

De nieuwe donorwet

Februari 2018

Wat heeft dit nu met Biodanza te maken zul je nu misschien denken. Welnu, het heeft te maken met het Biocentrisch principe. Laten we beginnen met het feit dat je met deze wet automatisch donor bent tenzij je dit expliciet niet wilt en dit kenbaar maakt in het donor register. Alleen al hierom had deze wet eigenlijk niet aangenomen mogen worden aangezien dit rechtstreeks in strijd is met artikel 11 van de Nederlandse grondwet. Maar ja, in Nederland mag niet getoetst worden aan de grondwet, dus heeft onze regering volmacht om alles aan te nemen wat ze maar wil. Inclusief de alle propaganda en valse voorlichting die hierbij ingezet wordt.
Gezien vanuit het Biocentrisch principe, waarin het leven als middelpunt wordt genomen kun je ook stellen dat de wet niet aangenomen had mogen worden, aangezien de donor LEEFT! Ja dit lees je goed en hierover is uitgebreide documetatie te vinden van diverse experts zoals Ger Lodewick. We maken in het biocentrisch principe geen onderscheid tussen verschillende vormen van leven, elk leven is even waardevol. Een orgaandonor wordt letterlijk levend zonder verdoving opengesneden, de gewenste organen worden verwijderd, en de donor wordt vervolgens aan de dood overgeleverd die hier onherroepelijk op volgt. Alhoewel de dood bij het leven hoort, is het bewust doden van een levend wezen, zonder hier zelf nut van te hebben, of uit zelfverweer, tegen het Biocentrisch principe. Dit is gewoon moord. Het gegeven dat er een ander mens mee gered kan worden is geen goede reden, tenzij de donor hier expliciet zelf voor gekozen heeft en vooraf toestemming heeft gegeven en op de juiste wijze is voorgelicht over de procedure. Ook dan dient de gehele procedure op een voor de donor respectabele wijze afgehandeld te worden, indachtig het feit dat de donor nog leeft en zijn leven geeft om een ander te redden. Dit respect voor het leven is op geen enkele manier in de donorwet terug te vinden.

Cornelis Trooststraat 14 te koop

Huis te koop

Januari 2018
Het is dan wel niet direct gerelateerd aan Biodanza, maar mijn huis in Eindhoven gaat definitief in de verkoop. Ik ben dus op zoek naar kopers voor een eengezins woning uit 1954. Een ruime woning met 4 slaapkamers in een rustige buurt met alle voorzieningen op loop afstand. De voortuin geeft privacy vanaf de straat en de ruime achtertuin biedt mogelijkheden voor de tuinier en zonliefhebber.
Halverwege 2018 is de woning beschikbaar, wie interesse heeft kan zich nu al melden zie hiervoor de gegevens op de Contact pagina. Binnenkort een update met wat foto's, voor nu nog het beeld van Google streetview hiernaast.
Adres: Cornelis Trooststraat 14 Eindhoven, vraagprijs nog nader te bepalen ergens tussen 160.000 en 200.000 euro KK.

Website aanpassingen

oktober 2017
Al lijkt er op het eerste gezicht misschien niet zo heel veel veranderd, onderliggend is de website wel aangepast. Ook voor een eenvoudige website als deze is het van belang om met de tijd mee te gaan. Daarom is de gehele site aangepast om van HTML 5 gebruik te maken. Het meest in het oog springende is dat hierdoor gemakkelijk audio en video aan de website toegevoegd kunnen worden. Daarnaast kan de site ook toegankelijker worden voor gebruik op mobiele apparaten zoals telefoon en tablet.

Het leuke aan mijn website vind ik dat ik alles hierin zelf creëer. Ik gebruik een eenvoudige teksteditor (Bluefish) voor het schrijven van de pagina's, er komt geen CMS aan te pas. Hierdoor kan ik exact doen wat ik zelf wil. Alle HTML code schrijf ik zelf, de opmaak middels CSS doe ik ook zelf. Op sommige pagina's gebruik ik zelf geschreven javascripts. Ook wordt hier en daar wat aangepaste Perl scripting gebruikt. Dit alles maakt het soms erg vermakelijk om in de logging van mijn webserver allerlei hackpogingen tegen te komen die volledig gericht zijn op PHP, apache en MySQL, die ik geen van allen gebruik.

Mijn site kan door de laatste aanpassingen weer mee met huidige web standaarden. Ik wens mijn lezers en bezoekers veel plezier met browsen en met de mogelijke toekomstige (interactieve) content.

Het belang van de wekelijkse groep

september 2017
Biodanza is een prachtige methode om iets aan je persoonlijke ontwikkeling te doen. Dit betekent net zoals bij vele andere dingen in het leven die je wilt ontwikkelen dat het nodig is om dit met enige regelmaat te doen. Als je je spieren wilt ontwikkelen in de sportschool dan helpt het ook niet om maar een keer te gaan en dan wekenlang niet, of maar eens in de maand. Het is de herhaling die er voor zorgt dat je jezelf ontwikkelt. Dit is ook zo met Biodanza. De methode is zodanig dat je optimale ontwikkeling plaats vind als je elke week Biodanza doet in dezelfde groep. De gehele groep draagt bij aan jouw ontwikkeling en omgekeerd draag jij bij aan de ontwikkeling van iedereen in de gehele groep.

Helaas lijkt er een ontwikkeling gaande die van Biodanza meer een korte termijn "feel good" methode maakt. Waarbij de wekelijkse groep wordt vervangen door een steeds van samenstelling wisselende groep die niet wekelijks maar maandelijks of zelfs nog minder vaak bij elkaar komt. Dit om dan zogenaamd verdiepend Biodanza te ervaren. Hierbij helemaal voorbij gaand aan de veilige omgeving die de groep met een vaste samenstelling biedt. De echte verdieping in Biodanza is alleen te ervaren in de wekelijkse groep. Met deze groep wordt een veilige omgeving gecreeerd en is het mogelijk om echt te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en daarmee de ontwikkeling van iedereen in deze groep te stimuleren.

Natuurlijk zijn er in Biodanza specialisaties, extensies en verdiepingsdagen. En deze gaan er allemaal van uit dat deze gedaan worden in de context van een groep die al ruime wekelijkse ervaring met elkaar heeft. Biodanza is niet zomaar een serie losstaande oefeningen en dansen op muziek. Het is een zorgvuldig samengesteld programma dat bedoeld is om mensen verder te brengen in hun leven, meer contact te laten ervaren en daadwerkelijk tot transformatie te komen. Er is serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan om tot de werking van Biodanza te komen. En nog steeds worden er onderzoeken gedaan naar de effecten die Biodanza bij mensen te weeg brengt. Van genezing bij ernstige ziektes tot eindelijk je eigen weg volgen in het leven. Het is allemaal mogelijk met Biodanza. En wel in de methodologie van de wekelijkse groep.

Gelukkig wordt dit besef ook steeds meer en beter uitgedragen door de Biodanza scholen in Nederland. Steeds vaker worden er doorgaande trainingen georganiseerd voor biodanza facilitatoren waarbij het belang van de wekelijkse groep voorop staat en de deelnemende facilitatoren met praktische raad en daad worden ondersteund. Ik ben blij dat de school van Eindhoven regelmatig doorgaande trainingen op het programma heeft staan waaraan ik zo veel mogelijk deel neem. Zo houd ik mijn eigen Biodanza kennis op peil, leer nieuwe dingen van mijn collega's en kan er terecht met vragen.

Engelen Weekend 2016

EngelenplaatjeDe Op 10 en 11 december 2016 was het voor mij de derde keer dat ik een Biodanza engelen weekend mee faciliteerde. Vele engelen werden gedanst in dit weekend.
Volgens Rolando Toro hebben we allemaal alle engelen in ons. Ze zijn onlosmakelijk met ons verbonden. We zijn ons daar echter niet constant van bewust. Soms manifesteren ze zichzelf spontaan en ervaar je dit als een "verlicht" moment. Je krijgt net die spontane ingeving die je nodig had, of begrijpt ineens wat er aan de hand is. Dit is wat de engelen doen voor jou!
In Biodanza beschouwen we de engelen als archetypes van menselijke deugden en waarden. Ze hebben in Biodanza geen enkele religieuze of spirituele betekenis. Ze zijn verbonden met het collectief onbewuste en maken daarmee deel uit van het gehele menselijke erfgoed. In alle culturen van de wereld is de betekenis van de engelen bekend, al hebben ze in elke cultuur verschillende namen.

Facilitatoren

foto van Bea, Ferdi en Mai LanDit weekend werd gegeven door de volgende facilitatoren:

Mai Lan Peg
(rechts) Zij heeft de Biodanza engelen extensie gevolgd. Dit is een specialisatie in Biodanza. Ze heeft een grote passie voor de engelen en dat merk je duidelijk in haar Engelen weekenden.
Ferdi Scholten
(midden) Ik heb al meerdere keren de engelen weekenden samen met Mai Lan gefaciliteerd. Mijn eerste ervaring als Biodanza facilitator was het geven van een engelen weekend samen met Mai Lan.
Bea Grobben
(links) Zij heeft al vele jaren ervaring met het faciliteren van Biodanza en heeft vorig jaar ook het engelen weekend mee gefaciliteert.

Ook dit jaar hadden we weer live muzikale begeleiding door Buvana op de harp en vele andere instrumenten. En tussen de vivencia's speelde ik op de Indianenfluit.
Hieronder het foto overzicht van het engelen weekend, klik op een foto om een iets betere kwaliteit weergave van die foto te krijgen. Heb je interesse in één of meerdere foto's in hoge resolutie, neem dan contact met mij op en vermeld de namen van de foto's die je graag wil hebben, de naam van de foto wordt zichtbaar als je er met de muiscursor op staat.

Dansen maakt gelukkig

Recent wetenschappelijk onderzoek, lees hier het verslag, heeft empirisch bewijs geleverd dat dansen daadwerkelijk een bezigheid is die gelukkig maakt. Het is zelfs de meest universele en toegankelijke manier om jezelf gelukkig te voelen. Dansen zorgt er voor dat je je meer met anderen en met jezelf in verbinding voelt. Het verhoogd je vermogen om met stress en pijn om te gaan. Dit soort onderzoek bevestigt de werking van Biodanza.

Mijn Supervisie is succesvol afgerond

Op 14 juni 2016 was de achtste en laatste supervisie les in het kader van mijn Biodanza opleiding. Stephen White, directeur van de Biodanzaschool Eindhoven heeft deze supervisie gedaan. De vivencia had als thema verleiding, gebaseerd door de manier waarop ik ooit zelf ben verleid om te gaan dansen en uiteraard gekoppeld aan het plezier dat verleiden of verleid worden met zich mee brengt. Het werd een heerlijke avond met mooie dansen, prachtige muziek en natuurlijk vooral genietende mensen. Een zeer goede beoordeling van Stephen was een prachtige afsluiting van mijn supervisie reeks.
Bij deze wil ik iedereen hartelijk bedanken die met mijn supervisie lessen heeft mee gedaan. Dankzij jullie heb ik deze belangrijke en mooie stap in mijn opleiding op een prachtige manier kunnen maken. Uiteraard ook hartelijk dank aan Elly Kox en Stephen White die de Supervisie lessen hebben afgenomen.

Het Europese Biodanza Congres 2016

Congreslogo

Het was een geweldig goed georganiseerd congres dit jaar op de Koningshof in Veldhoven. Er waren een aantal primeurs op dit congres waardoor het bijzonder geslaagd was. Zo was het voor het eerst dat alles op een enkele lokatie plaatsvond, eten, slapen, dansen, vergaderen en sociale contacten allemaal onder een dak. Ik heb er prachtige vivencia's gedanst en bijzonder interessante en leerzame lezingen gevolgd. Fijne nieuwe contacten gelegd en vooral ook mee geholpen om alles goed te laten verlopen, door als vrijwilliger in het "Awesome Audio Team" er voor te zorgen dat de geluidsinstallaties en andere techniek allemaal goed functioneerden. Meer informatie over het congres is te vinden op de site van het Zesde Europese Biodanza Congres 2016

Afrikaanse en Braziliaanse Archetypes

Antonio Sarpe

In deze weekend workshop met Antonio Sarpe zijn we diepgaand gaan dansen met de Afrikaanse en Braziliaanse Archetypes. In Biodanza worden de verschillende goden die er zijn in de diverse culturen voornamelijk beschouwd als archetypes van de diverse menselijke deugden en waardes. De Afrikaanse slaven brachten indertijd hun goden mee naar Brazilie en de huidige Candomble ceremonies zoals die daar gehouden worden draaien volledig om deze goden. Daarnaast is het grootste gedeelte van de Braziliaanse muziek gebaseerd op de dansen en muziek van deze slaven. Lekkere ritmische dansen en diepgaande ritmische trance zorgden voor een ervaring die zijn uitwerking nog geruime tijd zal laten merken bij mij en in mijn vivencia's.

Nieuwjaars vivencia

vuurwerkhart

De vivencia van 5 januari stond in het teken van het maken of realiseren van jouw nieuwjaars intenties. Met een mooie groep mensen hebben we hier een prachtige avond van gemaakt. Het was een bijzondere ervaring om de intenties voor het nieuwe jaar te dansen en ze op die manier ook letterlijk in de wereld te zetten. Een bijzonder creatieve en transcendente avond met na afloop een heerlijke klankreis die werd verzorgd door Maartje Lindhout!

Engelen Workshop 2015

engelen logo

De Engelen workshop die door Mai Lan Peg, Bea Grobben en door mij werd gegeven op 12 en 13 december 2015 was weer een heerlijke ervaring. De mooie setting van de Boskapel in Zeist, in combinatie met live harp muziek op zaterdag en klankschalen op zondag zorgden voor de juiste sfeer. Het integreren en aanroepen van de engelen in de workshops bracht mooie transcendente vivencia's teweeg, waardoor de deelnemers tijdens de tweede dag hun eigen engel konden aanroepen en presenteren. Deze presentaties lieten duidelijk zien hoe divers en mooi de engelen kunnen zijn in hun ondersteuning en kracht. Al met al was het een prachtige workshop. De engelen als archetypen van menselijke deugden en beschermers van leven hebben hun naam eer aan gedaan.

We hebben veel interesse gekregen van diverse mensen die er door omstandigheden dit jaar niet bij konden zijn, daarom willen we met de engelen workshop in het nieuwe jaar het land door gaan. Dus kon je deze keer niet en wil je toch wel eens meemaken hoe het is om Biodanza te doen met de engelen? Wellicht komen wij binnenkort bij jou in de buurt. Hou deze site en/of mijn Facebook evenement pagina. in de gaten voor meer informatie hierover. Ook de eindejaars engelenworkshop voor december 2016 kun je alvast in je agenda zetten. Deze zullen we op 10 en 11 december 2016 weer in de Boskapel te Zeist geven.

Huiskamer Klank healing concerten

Het klankschalen huiskamer concert van Maartje op zondag 20 maart 2015 was een prachtige ervaring waarbij de deelnemers een heerlijk ontspannend klankbad kregen. Wil jij er een volgende keer ook bij zijn? Dat kan, zodra er een nieuwe datum bekend is zal ik deze zo snel mogelijk publiceren. Ik assisteer Maartje bij deze concerten, zodat we samen een optimale klankbeleving voor onze gasten kunnen neerzetten. Met de klanken van o.a. gongs, drums, koshi's, klankschalen en nog vele andere instrumenten, kun je heerlijk ontspannen in een intieme huiskamer omgeving. Ook voor een kopje (kruiden)thee wordt gezorgd.
Meer informatie en aanmelden kan hier.