foto van Ferdi

Biodanza met Ferdi Scholten

Wat is Biodanza

De vele beoefenaars zijn het er over eens dat Biodanza fijn is om te doen. Hieronder volgt een beknopte uitleg over het hoe en waarom van Biodanza.

Het systeem

Biodanza is een systeem dat is ontworpen voor integratie van de identiteit. Het brengt mensen in contact met de oorsprong (het leven) vanuit hun genetisch potentieel. Van daar uit werkt het systeem verder om via de vijf lijnen van vivencia dit potentieel verder tot expressie te brengen. Deze expressie van je potentieel is je identiteit. De methode van werken en het systeem zelf zijn volledig wetenschappelijk onderbouwd en worden nog steeds verder ontwikkeld.

De methode

Biodanza is vooral iets dat je zelf ervaart. Op geen enkele manier geeft lezen over, of kijken naar Biodanza enige indruk van wat het met je doet. De methode van dit systeem is volledig ervaringsgericht (in Biodanza noemen we dit vivencieel). Gedurende de dansen wordt er (behoudens enkele uitzonderingen na) niet met elkaar gepraat. Dit verstoort namelijk het proces van integratie, zowel bij jezelf, als ook bij de anderen. Voorafgaand aan de les is vaak wel gelegenheid om jouw ervaring met woorden te delen met de gehele groep. Biodanza werkt met het positieve en vergroot en versterkt dit, zonder echter te ontkennen dat het leven ook negatieve kanten heeft.

Het proces

Biodanza doen is een proces waarvan het effect op jouw leven duidelijker wordt als je het regelmatig doet. Af en toe eens een keertje Biodanza doen is leuk, maar ook niet meer dan dat. Wekelijks Biodanza doen kan je leven positief veranderen op manieren die je misschien niet voor mogelijk zou houden. Vergelijk het bijvoorbeeld maar eens met de sportschool, als je daar een keer naar toe gaat met de verwachting dat je thuis komt met het lichaam van een bodybuilder ben je na de eerste les ook teleurgesteld. Pas na lange tijd trainen zul je het effect op je lichaam ervaren. De Biodanzagroep biedt je de mogelijkheid om in een veilige omgeving jouw identiteit te (her)ontdekken, te ontplooien en te integreren in je dagelijkse leven. Dit proces heeft net als zoveel andere dingen tijd en doorzettingsvermogen nodig. Gelukkig helpt het dat biodanza ook gewoon leuk is om te doen.

Oorsprong

Rolando Toro Araneda

Biodanza is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan in Zuid Amerika. De grondlegger was professor Rolando Toro Araneda. Rolando gaf les aan diverse universiteiten in Chili, Brazilië en Argentinië, Deed onderzoeken naar het onbewuste en uitbreiding van bewustzijn. Hij heeft vanuit zijn werk als antropoloog, psycholoog, leraar en kunstenaar het biodanza systeem ontwikkeld dat is gebaseerd op muziek, dans (beweging) en de groep. Door de vele positieve effecten die Biodanza heeft op mensen en hun relaties met elkaar werd hij hiervoor genomineerd voor de nobelprijs voor de vrede.

Wetenschappelijk onderbouwd

Biodanza is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek binnen alle aspecten van de menswetenschap. Nieuwe ontwikkelingen en inzichten uit de wetenschap worden ingepast in het Biodanza systeem. Daarnaast wordt er wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effecten van Biodanza die tot op heden nog steeds niet allemaal door wetenschap kunnen worden verklaard. Vooralsnog blijkt Biodanza een zeer positieve invloed te hebben op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van degenen die Biodanza beoefenen.
Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek in en naar Biodanza kun je lezen op bionet.name (Engelstalige website)

De leraar

De Biodanza leraar die de vivencia's maakt en geeft, heeft hiervoor een driejarige theoretische opleiding gevolgd op HBO niveau. Na deze opleiding volgt een traject van maximaal 2 jaar met daarin praktische begeleiding (supervisie) en het schrijven van een monografie. Ook na het afmaken van de opleiding blijft de mogelijkheid om door te leren aanwezig waardoor de nieuwe ontwikkelingen in Biodanza gevolgd kunnen worden.

De groep

Biodanza wordt in een groep beoefend. Dit is uitermate belangrijk omdat mensen sociale wezens zijn. Contact met andere mensen is essentieel in ons bestaan en voor de beleving van onze identiteit. We zijn graag bij elkaar, vinden veiligheid, liefde en vriendschap onder onze medemensen. De groep in Biodanza versterkt het gevoel van saamhorigheid. Het plezier van ongedwongen samen zijn met andere mensen. Binnen de Biodanza groep dans je individueel, in twee, drie of meertallen en met de gehele groep samen.

Vivencia?

Het woord vivencia heeft eigenlijk geen goede nederlandse vertaling. In Biodanza heeft het meerdere betekenissen. Een Biodanza les wordt als geheel een vivencia genoemd. Verder is vivencia ook een staat van zijn die je zou kunnen omschrijven als volledig in het moment aanwezig zijn.

Muziek

De muziek in Biodanza is speciaal geselecteerd vanwege haar eigenschappen en heel divers, mensen reageren nu eenmaal anders op ritme dan op melodie. Rockmuziek wekt heel andere beweging op dan latin. De verschillende dansen vereisen dan ook verschillende soorten muziek. Allerlei genres zijn vertegenwoordigd zoals klassiek, pop, rock, latin en vele andere soorten muziek uit heel de wereld. Er zijn zelfs dansen die zonder muziek worden gedaan, of waarbij je zelf muziek maakt.

Dans

Het hele leven is een dans! Dans in Biodanza is jouw levensdans. De oefeningen en de muziek nodigen uit tot bewegen. Soms uitbundig, soms heel verstild. Je krijgt geen moeilijke pasjes te leren, het gaat om natuurlijke beweging. Het is echter geen vrij dansen! De oefeningen hebben specifieke bewegingen die essentieel zijn voor het doel van de dans en die naar eigen kunnen zo goed mogelijk gevolgd moeten worden. Biodanza is te beoefenen door jong en oud! Alle vormen van natuurlijke menselijke beweging zijn aanwezig in biodanza.

Biocentrisch Principe

Biodanza gaat uit van het Biocentrisch Principe, waar het leven de bron is van alles. Het hele universum bestaat om het leven in al zijn vormen te ondersteunen. Alles wat leeft is in principe heilig en verdient het om geëerd te worden. Het dagelijkse leven volgens het Biocentrisch principe gaat uit van zorg en respect voor elkaar en alles wat leeft.