foto van Ferdi

Biodanza met Ferdi Scholten

Ferdi's Biodanza Blog 2017

Ditjes en datjes, ervaringen uit workshops, verslagen en meer over Biodanza en uiteraard over mijzelf.

⤆ 20162018 ⤇

Website aanpassingen

oktober 2017
Al lijkt er op het eerste gezicht misschien niet zo heel veel veranderd, onderliggend is de website wel aangepast. Ook voor een eenvoudige website als deze is het van belang om met de tijd mee te gaan. Daarom is de gehele site aangepast om van HTML 5 gebruik te maken. Het meest in het oog springende is dat hierdoor gemakkelijk audio en video aan de website toegevoegd kunnen worden. Daarnaast kan de site ook toegankelijker worden voor gebruik op mobiele apparaten zoals telefoon en tablet.

Het leuke aan mijn website vind ik dat ik alles hierin zelf creëer. Ik gebruik een eenvoudige teksteditor (Bluefish) voor het schrijven van de pagina's, er komt geen CMS aan te pas. Hierdoor kan ik exact doen wat ik zelf wil. Alle HTML code schrijf ik zelf, de opmaak middels CSS doe ik ook zelf. Op sommige pagina's gebruik ik zelf geschreven javascripts. Ook wordt hier en daar wat aangepaste Perl scripting gebruikt. Dit alles maakt het soms erg vermakelijk om in de logging van mijn webserver allerlei hackpogingen tegen te komen die volledig gericht zijn op PHP, apache en MySQL, die ik geen van allen gebruik.

Mijn site kan door de laatste aanpassingen weer mee met huidige web standaarden. Ik wens mijn lezers en bezoekers veel plezier met browsen en met de mogelijke toekomstige (interactieve) content.

Het belang van de wekelijkse groep

september 2017
Biodanza is een prachtige methode om iets aan je persoonlijke ontwikkeling te doen. Dit betekent net zoals bij vele andere dingen in het leven die je wilt ontwikkelen dat het nodig is om dit met enige regelmaat te doen. Als je je spieren wilt ontwikkelen in de sportschool dan helpt het ook niet om maar een keer te gaan en dan wekenlang niet, of maar eens in de maand. Het is de herhaling die er voor zorgt dat je jezelf ontwikkelt. Dit is ook zo met Biodanza. De methode is zodanig dat je optimale ontwikkeling plaats vind als je elke week Biodanza doet in dezelfde groep. De gehele groep draagt bij aan jouw ontwikkeling en omgekeerd draag jij bij aan de ontwikkeling van iedereen in de gehele groep.

Helaas lijkt er een ontwikkeling gaande die van Biodanza meer een korte termijn "feel good" methode maakt. Waarbij de wekelijkse groep wordt vervangen door een steeds van samenstelling wisselende groep die niet wekelijks maar maandelijks of zelfs nog minder vaak bij elkaar komt. Dit om dan zogenaamd verdiepend Biodanza te ervaren. Hierbij helemaal voorbij gaand aan de veilige omgeving die de groep met een vaste samenstelling biedt. De echte verdieping in Biodanza is alleen te ervaren in de wekelijkse groep. Met deze groep wordt een veilige omgeving gecreeerd en is het mogelijk om echt te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en daarmee de ontwikkeling van iedereen in deze groep te stimuleren.

Natuurlijk zijn er in Biodanza specialisaties, extensies en verdiepingsdagen. En deze gaan er allemaal van uit dat deze gedaan worden in de context van een groep die al ruime wekelijkse ervaring met elkaar heeft. Biodanza is niet zomaar een serie losstaande oefeningen en dansen op muziek. Het is een zorgvuldig samengesteld programma dat bedoeld is om mensen verder te brengen in hun leven, meer contact te laten ervaren en daadwerkelijk tot transformatie te komen. Er is serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan om tot de werking van Biodanza te komen. En nog steeds worden er onderzoeken gedaan naar de effecten die Biodanza bij mensen te weeg brengt. Van genezing bij ernstige ziektes tot eindelijk je eigen weg volgen in het leven. Het is allemaal mogelijk met Biodanza. En wel in de methodologie van de wekelijkse groep.

Gelukkig wordt dit besef ook steeds meer en beter uitgedragen door de Biodanza scholen in Nederland. Steeds vaker worden er doorgaande trainingen georganiseerd voor biodanza facilitatoren waarbij het belang van de wekelijkse groep voorop staat en de deelnemende facilitatoren met praktische raad en daad worden ondersteund. Ik ben blij dat de school van Eindhoven regelmatig doorgaande trainingen op het programma heeft staan waaraan ik zo veel mogelijk deel neem. Zo houd ik mijn eigen Biodanza kennis op peil, leer nieuwe dingen van mijn collega's en kan er terecht met vragen.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.